Idag för 40 år sedan, den 19 februari 1980 avled en av världens bästa frontmän genom tiderna; allas vår Ronald Belford ”Bon” Scott. Istället för att sörja honom så väljer vi att hylla honom denna dag med ett par roliga anekdoter från bröderna Young.

Första gången Angus och Malcolm träffade Bon så var han förbannad över att han råkat ta på sig sin frus trosor. Det var en passande introduktion till den mänskliga orkan som Bon Scott var!

Bon startade sin karriär med bandet, genom att vara inhyrd som AC/DC:s chaufför, och den första dagen med bandet kunde lika gärna ha varit den sista dagen! Medans de for fram längs vägen i Bons gamla Holden ingöt han inte direkt världens bästa intryck då han i förbigående nämnde att han just skrivits ut från sjukhuset efter en allvarlig motorcykelolycka. Den olyckan kunde ha kostat Bon hans liv då han i olyckan slog ut ett antal tänder, skar upp halsen, bröt nyckelbenet och låg i koma i 3 dagar. Käkarna blev virade fast med ståltråd och hans utseende förändrades, med ett snett leende och ett sönderslaget ansikte som följd.

Bons premiär med bandet sker på klubben Masonic Hall i oktober -74 och Malcolm mindes: ”Bon går upp på scenen innan bandet kliver på. Han kliver fram, greppar micken och säger: ”De som kommit för att se Dave Evans sjunga med AC/DC ikväll kan glömma det! Bandet har kickat honom eftersom han har gift sig!” Och vi, (Malcolm och Angus), tänkte förstås: ”Helvete! Vad är det han säger!?”

Bon improviserade fram texterna och slängde in så många osedliga och brutalt uttrycksfulla rader han kunde, med sitt karakteristiska hånflin på läpparna och röda snickarbyxor i satin.

Angus: ”När vi gick på lyfte mina fötter från marken. Jag menar, jag visste att Bon gjorde det för att imponera på mig, men det var som en orkan! Hans röst! Han bara ylade så in i helvete. Folket på stället, de bara stannade upp. Man var tvungen att se vad som hände. Och som sagt, mina fötter lyfte från marken och sen var jag helt inne i det…”

En annan kul anekdot är om Bon och Jerry Lee Lewis. När Bon sjöng i bandet Fraternity så turnérade de i Australien tillsammans med Jerry Lee Lewis. ”Han (Jerry Lee Lewis) gillade att festa ihop med Bon”, berättar Angus. ”Bon talade om för mig att Jerrys manager alltid gömde spriten.”
 ”-Glöm inte mina boots!”
 sa Jerry Lee Lewis till killen som tog hand om honom. Han sa det om och om igen: ”Glöm inte bootsen!” Bon frågade flera gånger varför det var sån panik över de där bootsen. När Bon och Jerry kom till omklädningsrummet sa Jerry till Bon: ”Här!” och plockade upp bootsen och halade fram 2 flaskor whiskey som de delade på. Vem hade inte velat vara en fluga på den väggen och fått höra deras historier?

”I was married at the time when I first joined the band and my wife said: ’Why don’t you write a song about me ?’ So I wrote ’She’s got balls’. Then she divorced me.”
-Bon Scott- Idag sörjer vi inte. Vi hyllar dig Bon! Rock in peace!

Källor:
AC/DC Maximal Rock´n´roll. -Engelheart -Durieux
Ultimate Classic Rock

Foto: Philip Morris, inspelningen av Dirty Deeds 76 — at Alberts Studios. King Street Sydney