Publicerad

AC/DC: The Cannon and Bell

1981 så var det dags att öka på scenrekvisitan igen, Hells Bell fick sällskap av en drös (inledningsvis) kanoner. Naturligtvis så skulle titelspåret på den då nya plattan backas upp live med råge så man konstruerade två stora lådor med 10 eldrör i varje, monterade som bredsidor på ett gammalt slagskepp, som hissades upp ovanför PAt på båda sidorna av scenen. Effekten blev tyvärr inte den avsedda, det såg helt enkelt inte så bra ut (lite som eldspottande stuprör faktiskt) och gnistorna från avfyrningarna for över hela scenen.

Lådorna byttes snart ut mot två stora kanoner på hjullavetter som hissades upp vid sidorna av scenen när det var dax. Dessa kanoner var i stort sett exakta kopior på en fransk kanon från Napoleonkrigen, Canon obusier de 12, och de fick hänga med ett bra tag. 1988 så byttes de gamla trotjänarna ut mot en ny modell monterad på kranarmar, dessa var löst baserade på en kanon modell Armstrong BL 6 inch gun Mk V … så nu vet ni det (snacka om nördigt haha)

Napoleonkanonerna gjorde comeback i en lite mindre modell på utomhusspelningarna 1991 (Donington, Moskva, Modena t.ex) där de monterades ovanför scenen. På inomhusturnén 90/91 så var kanonerna två ganska fula fantasikanontorn med stuprör-i-låda effekt.

Från 1996 fram till nu så har kanonerna varit av i stort sett samma modell, en fantasimodell på hjul, som rullas upp ovanför förstärkarna och Phil för slutfyrverkeriet.

For Those About Tor Rock … FIRE!

Extrafakta: Knall och rök skapas inte samtidigt, knallen kommer från en separat laddning som detoneras bakom scenen, det som kommer ur kanonröret är bara en rökpuff. Det händer ganska ofta att dessa hamnar i osynk och det ser ganska lustigt ut (puff … nähä, ingen knall? alt. BOOOM … ingen puff).