Stevie Young (Stephen Crawford Young Jr.)

Foto: Johan Kreku

Stevie är verkligen en del i AC/DC:s historia, på sitt sätt. Här förklarar vi hur.

Stevie är son till Angus och Malcolms äldsta bror, Stephen.
Angus, Malcolm och Stevie gick i samma skola i Sydney under uppväxten, och de såg även till att umgås och spela gitarr ihop när tillfälle gavs. 1970 återvände dock Stephen den äldre med sin familj till Skottland, varifrån syskonen Young och deras föräldrar hade emigrerat 1963.

Efter att ha spelat i några lokala band, The Stabbers, Prowler och Tantrum, så bildade Stevie bandet Starfighters, 1980 i Birmingham. Stevie och hans bror Fraser hade från och till följt AC/DC på turné, det finns bilder med dem backstage med AC/DC från Wembley -79 bland annat. Därför var det naturligt att Starfighters fick bli förband till AC/DC i England på “Back In Black”-turnén 1980.

Man kan förstå att det måste ha känts tryggt för bröderna Young, och resten av AC/DC, att ha med ännu en familjemedlem turnén, under sorgeperioden som bandet gick igenom efter Bon Scotts död. Starfighters gav ut två album men fick inget riktigt genombrott.

1988 beslöt sig Malcolm för att göra upp med sina alkoholdemoner, en gång för alla, och lade in sig för behandling i Australien. Detta sker precis innan USA-delen av “Blow up your video”-turnén skulle dra igång.
Stevie Young tillfrågades och tog platsen som Malcolms ersättare.

Under den perioden var Stevie mycket lik Malcolm – samma jeans och t-shirt, och samma frisyr – så det var många i publiken som inte ens visste att det inte var Malcolm som stod där på vänsterkanten vid trummorna! Men de som var skarpögda kunde kanske se att gitarristen var någon decimeter längre än sin farbror.

När Malcolm återvände till AC/DC bildade Stevie Little big horn, vilkas demokassett producerade av farbror Malcolm! Även denna gång uteblev dock genombrottet, och Little big horn fick inte ens skivkontrakt.
I september 2014 så meddelade AC/DC att Malcolm Young inte längre är med i bandet, och att hans ersättare, ännu en gång, blir brorsonen Stevie Young.

Det finns nog ingen annan som skulle kunna ställa sig på scen och axla Malcolms roll och passa in bättre.