Cliff Williams

Foto: Johan Kreku

Det finns ett gammalt skämt bland AC/DC-fans att när det är dags för turné så hämtar man Cliff-lådan på lagret och dammar av honom. Det är ett annat sätt att säga att han är en klippa som aldrig missar en ton, eller en robot.

Detta var också ett grundläggande skäl (i officiell historieskrivning) till varför han rekryterades 1977 för att ersätta Mark Evans, AC/DC behövde någon som kunde låsa fast stenhårt vid Phil Rudds trummor och orubbat hålla sig där. Ett udda val kan tyckas då Cliff är engelsman, och det fanns också påtryckningar från Australiskt håll att rekrytera en “Aussie”. Tid och plats dikterade dock en rekrytering på stället då AC/DC var baserade i London vid tidpunkten, det skulle dock komma att inledningsvis sätta käppar i hjulet.

Cliff hade en gedigen bakgrund som musiker både i studio och i olika bandkonstellationer, dock utan någon större kommersiell framgång. Han hade när erbjudandet kom (den 27e maj 1977) från AC/DC nästan tänkt att sluta i musikbranschen och skaffa sig en utbildning, Cliff hade lämnat skolan redan som 16-åring för att satsa på en musikkarriär. Så blev det inte utan Cliff slängdes in i hetluften direkt och spelade sin första spelning med AC/DC på klubben Bondi Lifesavers i Sydney i juni 1977.

När det var dags att spela in den första skivan med Cliff, det som blev Powerage, så blockerade det Australiska musikerförbundet Cliffs visumansökan då det innehöll ett arbetstillstånd. Efter ett par veckors väntan så reste Cliff, vad vi erfar, in på ett vanligt turistvisum vilket blockerade honom från att egentligen “arbeta”. Det krävdes en hel del kreativt fixande för att få med Cliff på inspelningarna och det tog en lång tid innan det faktiskt bekräftades att det verkligen är Cliff som spelar. Vad vi tror hände och som till viss del bekräftats av källor rörande inspelningarna är att George (Young) officiellt spelade bas på alla spår men att Cliff dubbades in i mixen, allt för kringgå restriktionerna.

Cliff lyckades också skapa en särskild kontakt med Bon, kanske för att de låg närmast i ålder och erfarenhet, och de sågs ofta ute i svängen tillsammans. Bon och Angus brukade skämta att de tagit med Cliff i bandet för att tjejerna skulle ha en “pretty boy” att titta på. Cliff är också den som står Brian Johnson närmast, de var ganska länge grannar i Florida och han var också den som varmt rekommenderade Brian att flytta till USA. Cliffs basspel kan tyckas simpelt, rent av lite tråkigt men det har ett sväng och ett sätt att accentuera som faktiskt är svårt att exakt imitera, något mången “duktigare” bassist har fått erfara.