Många känner säkert till att Brian sjöng i ett band som hette Geordie innan han blev antagen i AC/DC och att de (Geordie) hade en del framgång på det tidiga 70-talet. Det har dock inte skrivits särskilt mycket om det och det har skrivits än mindre om tiden innan Geordie. Det som har funnits har kommit från Brian själv under intervjuer och den mannen har notoriskt dåligt minne, han är den förste att erkänna det om man frågar.

The Jasper Hart Band bestod av följande medlemmar:

Fred Smith – trummor
Steve Chance – bas
Brian Johnson – sång
Ken Brown – gitarr

Det känns som det är dags att göra någonting åt den saken. Brian Johnsons musikkarriär inleddes på allvar, om vi bortser från kyrkokören, i bandet The Gobi Desert Canoe Club någon gång under 1967. Någonstans på vägen så bytes namnet till Crusade för att sedan bytas igen 1970 till The Jasper Hart Band. The Jasper Hart Band gjorde sig ett namn på den scen som var mest lukrativ för halv-proffs, man gjorde sig ett namn på arbetarklubbarna (Working Men’s Clubs) dit industriarbetarna gick för en öl, en bit mat och lite underhållning efter jobbet. Brian håller dessa klubbar varmt om hjärtat än i denna dag. Det var till den scenen han gick tillbaka till efter att Geordie och solokarriären gått i stå och han återvände en gång till under 2001 för några spelningar med bandet han hade innan han blev rekryterad av AC/DC, Geordie II.

I november 1970 så blev bandet kontaktade av en Miss Ruth Saxon, som var en lokalt välkänd showartist och komiker. Hon undrade om inte The Jasper Hart band var intresserade av att bli ett professionellt band i den brittiska cabarésvängen? De var mycket intresserade och gjorde förändringar för att passa den nya inriktningen, de skaffade en kille på klaviatur (Alan Taylorson) och de satte igång att repa för att bli tajtare än Bon Scotts brallor. Ms Saxon hade även gjort klart att utseendet på scenen lämnade en del övrigt att önska så Newcastle finkammades på lämpliga scenkläder. Efter ett par månaders intensivt repande så bokade bandet upp ett stort antal klubbspelningar strax innan de skulle kliva på cabarétåget.

Allt såg ut att gå lysande ända tills Ms Saxon försvann med bandets pengar, efterlämnades endast skulder. All vinst från klubbspelningarna fick gå till att betala skulderna. När det finansiella kaoset var avklarat och avbetalat så ville aldrig den rätta känslan återfinna sig och bandet splittrades mer eller mindre. Steve Chance och Alan Taylorson slutade helt och hållet men kärnan i bandet, Ken, Brian och Fred bestämde sig för att fortsätta. I början på 70-talet så fanns det gott om speltillfällen och det var inte omöjligt att spela 5-6 kvällar i veckan, med dubbla spelningar på fredag och lördag. Sådana bokningar kunde betala sig bra och bandet (de som fanns kvar) hade fått blodad tand. Man rekryterade en ny basist, Tom Hill, och gick vidare.

JHB-2large

I maj 1970 så såg Mike Forster, ägare till skivbolaget Circa 2000 Records, bandet och gillade vad han hörde och såg. Han erbjöd sig att sköta bandet som manager och att finansiera inspelningen av några låtar som skulle släppas nationellt i Storbritannien. Bandet accepterade och allt gick bra fram till att skivbolaget gick i konkurs, innan inspelningarna som gjorts hade hunnit släppas. Nåväl, bandet fortsatte att göra spelningar men med en ny trummis, Brian Gibson.

En dag så informerade Tom (Hill) bandet att han blivit erbjuden jobb som proffs i ett band frontat gitarristen Vic Malcolm. Vad han inte talade om för Ken Brown var att Vic ville ha hela bandet minus Ken … Vic Malcolm snodde således i stort sett hela The Jasper Hart Band och bildade USA, som kort senare blev Geordie.

Finns det då något bevarat på band av The Jasper Hart Band, jajamensan det finns det. Ken Brown har lagt ut några korta klipp på hemsidan jasperhartband.co.uk

Ken Brown har gett ett halvt löfte att de fullständiga inspelningarna kommer att ges ut på CD, antagligen sonderar han hur stort intresset är. Mejla gärna Ken om du vill att inspelningarna ska ges ut, det har vi gjort! Vi hoppas också återkomma längre fram med en längre intervju med Ken Brown samt producenterna till inspelningarna, Mike Forster och Ken McKenzie.

JHB-3c

Tips och extrainformation: Darren Goulden
Huvudkälla text och bild: Ken Brown, jasperhartband.co.uk