Äntligen var vinet upphällt i glaset! Efter ett antal förseningar hade till sist AC/DC:s eget vin landat i Sverige. (Hur mycket de nu själva ligger bakom det…?) Och nu var det dags för officiell releasefest. Kvällen började med en lite mindre provning för särskilt inbjudna och från klockan 22 var det även öppet för den intresserade allmänheten. AC/DC machine, som ju hade ordnat en utlottning av biljetter till förhandsprovningen, hade naturligtvis representanteter på plats.
Om den positiva upplevelsen enbart berodde på vinerna eller om sällskapet också spelade in kan diskuteras, men tveklöst är det inte är några dåliga produkter som Giertz vinimport har valt att lansera i Sverige. Ifall priset på 714 kronor för en kartong med sex flaskor är prisvärt får var och en dock avgöra själva. Vilka är då vinerna som vi svenskar nu kan beställa via Systembolagets beställningssortiment? Det rör sig om två röda och tre vita viner, samtliga torra utom det vita muscatvinet, som nog får sägas närma sig halvtorr. De röda är gjorda på de gamla hederliga druvorna cabernet sauvignon respektive shiraz. Av dessa är den förstnämnda, benämnd ”Highway to hell”, lite av importörens stolthet. Det är en årgång 2008 som är fyllig och mogen med den lite sträva smak som karakteriserar denna druva. Detta vin skulle passa utmärkt till en rejäl stek eller gryta. Shirazvinet (”Back in black”) skulle inte heller vara fel till en bit mört kött med exempelvis en svampsås (Jag blir hungrig bara jag skriver detta.) men är mjukare och saftigare i stilen. Så är den ju också årgång 2011 och har ännu en del potential att mogna.
Våra vita vänner då? Samtliga är liksom de röda från Australien, med undantag för sauvignon blanc som är från närbelägna Nya Zeeland. De övriga två är gjorda på druvorna muscat och chardonnay. ”En australisk chardonnay”, tänker kanske en del och himlar med ögonen – av lycka eller av mindre positiva associationer. Men ”Thunderstruck” som vinet heter är ingen typisk ”nya-världen-chardonnay” fulladdad med smörig fatkaraktär. Tvärtom är den ett ganska friskt vin om än inte utan den runda fruktighet som brukar karakterisera denna druva. även ”Hells bells”, sauvignon blanc-vinet, är fruktigt och lite blommigt; ganska typsikt för ett vin av denna druva från denna del av världen. Muscat-vinet, slutligen, är av en helt annan typ. Det är alkoholsvagare än de andra och betydligt sötare. Detta vin passar perfekt som en drink i bersån och det är också det vin som torde passa bäst ihop med asiatisk mat.
Vid 22-tiden fick som sagt även allmänheten tillträde till lokalerna, som förresten ligger en våning under Helenes krog på Hornsgatan. De är en förlängning av gamla Starbar. Nu började stämningen som redan tidigare varit hög att stiga mot kokpunkten. Diskjockeyn gjorde sitt bästa för att välja mellan gammal och ny hårdrock av hårdare och mjukare slag, och glada ”vinprovare” tog sig före att ”shake a leg” på dansgolvet. Här var det ingen ”whiskey on the rocks” som gällde, ingen ”sour mash and cheap wine” utan bara ett alldeles utmärkt tillskott till det svenska vinutbudet.