AC/DC: In Full Flight Alan Perry Wymer Publishing, UK 2016

En episk resa med ett band som slet hårt för att slå igenom med ett intensivt turnerande och bl.a. Rock `N´ Roll Damnation, till att sälja ut dom största arenorna med For Those About To Rock.

Efter Bon´s död, reste sig bandet som en Fågel Fenix ur askan med Brian vid mikrofonen. Blev större än någon hade kunnat tänka sig. Det här är den senaste i raden av fotoböcker om AC/DC, denna gång med bilder av Alan Perry. Mellan 1978 och 1982 fick Perry möjligheten att fota bandet vid fyra tillfällen. Alla i England, två konserter med Bon Scott och två med Brian Johnson på sång

Coventry Theatre, Coventry, England , onsdag 8 november 1978:

Perry hade fått tillstånd av bandet att fota från ”The pit, at the front” genom hela konserten. Inte som i dessa dagar då oftast bara de tre första låtarna gäller för inbjudna fotografer. Resultatet blev otroligt vackra närbilder på samtliga medlemmar i bandet, men enligt Perry var det väldigt svårt att fokusera på Angus eftersom han sprang omkring på scenen hela tiden. De bilder som kom med i boken har dock en otroligt bra skärpa och inlevelse. Huvuddelen av bilderna föreställer Bon och Angus. Bl.a. finns där en bild på när Angus kör upp en knuten näve mellan Bons ben.

Wembley Stadium, London, England, lördag 18 augusti 1979:

En mycket svårare konsert att fota, enligt Perry. Då det var olika grupperingar i publiken p.g.a. mixen av band som spelade, så det utbröt hela tiden slagsmål och saker kastades mot scenen. Vissa saker hamnade även i fotodiket framför scenen. Även denna gång hade fotografen plats längst fram och lyckades få till några riktigt bra närbilder, framför allt på Angus. Därtill många härliga bilder på Bon med sitt klassiska sydstatsspänne.

Monsters Of Rock Festival, Donington Park, lördag 22 Augusti 1981:

Här har Perry verkligen slipat till sina konster och fått till några helt otroliga bilder på bandet, även här ifrån fotodiket framför scenen. Bl.a. finns där speciellt en på Brian där han har fångats med en riktigt ”djävulsk” grimas, stående på ena knät framme vid scenkanten. Här ligger också fokus mera på hela bandet än vid tidigare tillfällen.

Wembley Arena, London, England, måndag 18 Oktober 1982:

För att citera Perry: ”I took more shots at this concert than the previous ones and managed to capture Angus´s striptease routine.”

På de flesta bilderna från den här konserten ligger fokus på hela bandet, men det finns även några extremt bra på Angus i sin röda uniform. Han har också lyckats fånga Angus stripp på ett ypperligt sätt. I mitt tycke är bilderna från den här konserten de bästa i hela boken.

Här får vi 128 späckade sidor med AC/DC. Samtliga bilder förutom två är outgivna. En från 1978 och en från 1979 har tidigare publicerats. Boken innehåller en massa anekdoter från bandmedlemmarna och musiker och skivbolagsfolk knutna till bandet och deras turnéer. Allt detta i en begränsad deluxeutgåva i 500 numrerade exemplar.

Jag ger den här fotoboken betyget: 5 Gunnar av 5 möjliga.