Vi blev kontaktade av Thomas Hagström redan i januari (2010) då han hade en förfrågan om ett samarbete iomed släppet av boken ”The Göta Lejon Concerts”. Vi nappande ganska fort på idén och i april släpptes boken.
Hela historien började när Thomas Hagström städade igenom sitt garage som han hittade de gamla filmrullarna som legat där de senaste 30 åren. Däribland helt outgivna bilder från AC/DCs spelning på Göta lejon 20 november 1980 och Iron Maiden 1981. Thomas Berättar, ”på den tiden kunde man ganska lätt fotografera en konsert. Visade man att man hade en kamera så fick man ganska snabbt en bra plats, de antog att du var fotograf”

Idag är det över 30 år sedan albumet ”Back in Black” släpptes och det var början av en helt ny epok i historien om AC/DC. En helt ny sångare med helt nya tekniker att använda sin röst. Turnén rivstartade i Belgien i juni och det dröjde inte länge innan den nya sångaren, Brian Johnson, fick sin introducering till de Europeiska fansen. Europaturnén skulle egentligen starta 19 november i Köpenhamn, men konserten blev inställd för att bandets scen inte rymdes in på Odd Fellow Palæet. Istället blev den första Europa konserten tillsammans med Brian Johnson bakom mikrofonen i Stockholm 20 november 1980.

402545_10150523457018501_1513757764_n

Min första reaktion när jag först såg boken var det läckra konvolutet. Bilderna är i utmärkt kvalitet och är tagna med hög professionalitet. I 64-sidor får vi följa med AC/DCs första besök i Europa med den nya sångaren, Brian Johnson. Men också en av Paul Di’Annos sista konserter med Iron Maiden innan han ersättes av Bruce Dickinson. Personligen så ser jag ”The Göta Lejon Concerts” som en riktig klassiker som hamnar på bokhyllan med Susan Mansios bok ”Let There Be Rock: Story Of AC/DC” och Clinton Walkers ”The Story And Life Of Bon Scott”. Kanske för att det här är en av de få bilderbok som fångat både bandets energiska sida men även Europa introduceringen av den nya sångaren? Den här boken är verkligen en fröjd för ögonen och en guldgruva för de få som var på Göta Lejon de där magiska kvällarna på åttiotalet.