Vi har valt att göra en recension av Anthony Bozzas senaste bok, Why AC/DC Matters. Bozza har tidigare arbetat som journalist för musiktidskriften Rolling Stone Magazine i sju år. Förutom sitt arbete på tidningen har Bozza hunnit med att skriva bestsellers till världsartister som Eminem, Mötley Crüe trummisen Tommy Lee, Slash och nu AC/DC.
Boken i fråga, Why AC/DC Matters, är inte den typiska omfattande biografin. Snarare är det en ingående studie om hur bandet lyckats bli så älskade världen över och hur de klarat av att behålla sin image och vad de står för i över 30 år. Bozza berättar:
”För att kunna skriva den här boken och kunna lyfta fram vad AC/DC egentligen handlar om så har jag fått hjälp av människor som verkligen kan branschen som t.ex. Rick Rubin, Slash, Tommy Lee och Kerry King.”

I 130-sidor högspänning går rockskribenten Anthony Bozza in på djupet om hur AC/DC kunde bli så kraftfullt, där gitarrspelet mellan bröderna Young är nyckeln till ett slags mystisk syskon timing som Bozza jämför med bröderna Van Halen. Att de såg under sin uppväxt sin äldre bror George och bandet The Easybeats slå världen med storm och bli världskända, gav dem en extra skjuts på vägen. Det var efter George framgångar i Easybeats som han kunde hjälpa till och forma Angus och Malcolm till ett ungt AC/DC. Bozza analyserar hur bandets rytmsektion blev, något som han kallar för världens starkaste rytmsektion efter att Cliff Williams gick med i bandet 1977. Han förklarar också hur Cliff och Phil bygger upp basen bakom AC/DC’s sound och hur de kontrollerar musiken samtidigt som de överlåter resten till Malcolm. I boken har författaren skrivit en egen teori om varför Phil lämnade bandet under inspelningen av ”Flick Of The Switch” 1982 och hur det infekterade rytmsektionen de närmaste tio åren.

Enligt mitt tycke så har Bozza lyckats ganska bra med att sammanfatta bröderna Youngs historia och man får helt klart ett annat perspektiv på hur musiken byggs upp och vad det handlar om. Boken är ganska tunn, bara 130 sidor som innehåller diskussioner med bland annat professorer som tar upp mycket plats i boken. Det går inte att ersätta en ac/dc biografi med Why AC/DC Matters men helt klart läsvärt om man vill veta mer om hemligheten bakom bandets succé och hur musiken byggs upp.