Ibland får man göra lite underligare intervjuer än vanligt. Det här var en sådan, för det är ju inte varje dag man ringer upp en person för att snacka om en gigantisk, uppblåsbar, lättklädd kvinna vid namn Rosie.

Airworks är baserade i Holland, ca en timmes bilfärd från Arnhem, där AC/DC valde att lägga sin turnépremiär för ”Rock or bust” tidigare i år. Matthew Whitehead är en av männen på företaget som tillverkat den senaste uppblåsbara versionen av Rosie.

Matthew själv är britt och växte upp med stora shower av The Rolling Stones och Pink Floyd och kände direkt att det där var något han ville jobba med. Företaget Airworks har jobbat med mängder av stora artister som bl a The Rolling Stones, Lady Gaga och nu senast AC/DC. Matthew påpekar att det verkligen är ett högkvalitativt arbete de utför och att de inte bara arbetar för stora band utan även allehand dansföreställningar och liknande. Just nu var de i full gång med figurer till en föreställning i New York.

Rosie, som just nu flänger runt i Europa med bandet, är den första uppblåsbara figuren som Airworks gjort för AC/DC. Anledningen var att den förra helt enkelt var för stor för den show bandet har nu, samt att den troligtvis även var sönder. ”Nya” Rosie bygger på den förra modellen och därför använde man sig av den som modell, så ”man uppfann inte hjulet igen”, som Matthew uttryckte det med ett skratt.

Sammanlagt tog arbetet ca 6 veckor och ungefär 15 personer var inblandade i arbetet på något vis. Allt görs med hjälp av datorer idag och ritningarna är exakta så när på någon millimeter. Matthew berättade att tidigare om åren brukade man handmåla på själva tyget, men idag görs som sagt allt med hjälp av datorer. Tyget är av ett polyestermaterial och hela Rosie består av ca 400 olika delar, som sedan sytts ihop för hand. ”Det är som att lägga ett gigantiskt 400-bitaspussel.”, som Matthew uttryckte det.

Varje del är numrerad så alla vet direkt vilken del de jobbar med och till vilken annan del den ska sys ihop med. Det svåra i det hela är att det färdiga resultatet kan man inte se förrän första gången figuren blåses upp, vilket kan vara lite nervöst. Allt gick dock bra och så även när den för första gången blåstes upp på scenen i Arnhem under bandets repetitioner för europaturnén. Tyvärr kunde dock inte Matthew medverka vid detta tillfälle.

Rosie är stor på scen, men liten när hon reser. När man tömt henne på luft och vikt ihop henne, blir hon inte större än ca 1 kvadratmeter och får plats i en större låda. Sammanlagt väger hon faktiskt inte mer än runt 100 kilo och på frågan om man blåser upp henne med vanlig luft svarade Matthew; ”Nej, det är den där speciella AC/DC-luften.” och skrattade högt.